Specialiseret rehabilitering
Specialiseret rehabilitering ved svært behandlelig aktiv inflammatorisk ledsygdom
Gigthospitalet er af Sundhedsstyrelsen tildelt regionsfunktion i specialiseret rehabilitering ved svært behandlelig aktiv inflammatorisk ledsygdom.
Målgruppen vedrører patienter med svært behandlelig inflammatorisk ledsygdom med betydelig funktionstab, og hvor relevant sygdomsmodificerende og anti-inflammatorisk behandling ikke tåles, ikke har tilstrækkelig effekt eller er kontraindiceret, omfatter typisk følgende diagnoser:
- Reumatoid artrit
- Psoriasis gigt
- Morbus Bechterew
- Spondylartopatier (SpA)
- Inflammatoriske bindevævssygdomme med led involvering
Regionsfunktionen varetages som det eneste sted i landet under indlæggelse, i et tværfagligt tæt teambaseret samarbejde mellem speciallæge i reumatologi, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, speciallæge i ortopædkirurgi og socialrådgiver. Alle har specialiserede kompetencer inden for deres fagområde og funktionen. Gigthospitalet har endvidere døgnbemandet speciallæge og sygeplejerske dækning hele året, hvilket åbner mulighed for at intervenere i tilfælde af akut opståede komplikationer.
Individuelt forløb
Der tilbydes specialiserede rehabiliteringsforløb under indlæggelse , tilpasset og gradueret i forhold til indlæggelsens formål og under hensyn til patientens behov, diagnose, kompleksitet og sværhedsgraden af sygdomsmanifestationer.
Det tværfaglige behandlerteam tilpasser i et samspil med patient og evt. pårørende rehabiliteringsforløbet.
Følgende indgår som mulige indsatsområder i det individuelle program under indlæggelsen:
- Medicinsk behandling, undersøgelse, pleje og observation.
- Fysioterapeutiske undersøgelser, behandlinger og vejledning.
- Fysioterapeutisk indsats med daglig træning i bassin, på land og i træningsmaskiner. Forskellige metoder og teknikker anvendes med graduering og stigende intensitet.
- Ergoterapeutisk undersøgelse med fokus på led aflastningsprincipper, håndtræning, ADL træning samt vurdering af behov for hjælpemidler.
- Individuel vejledning i sygdomsforståelse. Fokus på smerte takling, sygdomsinformation om fx reumatoid artrit, psoriasis artritis, morbus Bechterew, SpA,eller anden bindevævssygdom.
- Motivationssamtale mhp. livsstilsændringer, KRAM, samt fastholdelse af træningsindsats efter udskrivelse
- Socialrådgiver vejleder og intervenerer omkring sociale og arbejdsmæssige forhold, som har betydning for at rehabilitering kan gennemføres.
- Osteoporose udredning, rådgivning og behandling, hvis relevant.
- Ortopædkirurgisk vurdering og evt. behov for bandagist, hvis relevant.
- Udarbejdelse af individuelt træningsprogram eller GOP til videre brug i rehabiliteringsforløbet efter udskrivelsen, herunder evt. kontakt til primærkommune omkring genoptræningsplan.
Henvisning til specialiseret rehabilitering se mere her