Ambulant undersøgelse på Dansk Gigthospital
Du kan her læse om de behandlingsmuligheder vi tilbyder og forstå dit forløb hos os.

Velkommen til ambulatoriet
I ambulatoriet kan du møde læger, sygeplejersker, lægesekretærer og bioanalytikere med høj faglighed. Vi samarbejder med dig om dit forløb gennem ligeværdig og respektfuld dialog.
Det er vores ønske at inddrage dig i alle forhold vedrørende din behandling og at respektere dine valg. Du er altid velkommen til at tage en pårørende med.
Forskellige typer af ambulante besøg
Udredning eller diagnoseafklaring
Du kan blive henvist af en læge til ambulant udredning og undersøgelse for om du har en gigtsygdom, bindevævssygdom eller anden sygdom i bevægeapparatet. Læs mere om viden om gigt her: https://www.gigtforeningen.dk/viden-om-gigt/
Hvis vi kan tilbyde dig undersøgelse og/eller behandling, vil du inden for kort tid modtage en indkaldelse med relevante oplysninger. Der er forskellig ventetid afhængig af den diagnose eller de symptomer, du henvises med.
Du kan se mere om ventetider for ambulant behandling her: www.mitsygehusvalg.dk
Tilbagevendende ambulant besøg
Har du en sygdom, som kræver regelmæssig opfølgning, vil du typisk blive set skiftevis af læge og sygeplejerske, ca. hver 9. måned, hvis din gigtsygdom er velbehandlet.
Har du derimod mange gigtgener eller symptomer, vil du blive tilbudt hyppigere besøg.
Hvis du får udleveret medicin fra Dansk Gigthospital skal det afhentes ca. hver 3. måned.
Behandlingsbesøg
En gruppe patienter får behandling med biologisk gigtmedicin eller medicin mod knogleskørhed, der gives som drop eller indsprøjtning ved sygeplejerske eller læge.
Akut besøg
Ved nyopståede problemer, eksempelvis symptomer på opblussen af sygdommen eller tegn på bivirkninger til gigtmedicinen kan du, efter aftale, få en akut tid hos læge eller sygeplejerske.
Screeningsbesøg
Der kan være en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom, når man har en gigtsygdom som f.eks. leddegigt, psoriasisgigt eller hvirvelsøjlegigt.
Derfor inviterer vi dig til et ekstra besøg. Her afdækker vi, om du har risikofaktorer som f.eks. for højt blodsukker, kolesterol eller blodtryk. Vi måler blodtryk, højde, vægt og taljemål, og taler med dig om dine vaner med hensyn til kost, rygning, alkohol og motion.
En evt. øget risiko kan mindskes ved korrekt behandling, fx ændring af livsstil eller via medicin.
Ungeteam – for dig der er mellem 18 og 25 år
Overgangen fra en børne- og ungeafdeling til en voksenafdeling kan være en stor forandring. Som ung med gigt, på Dansk Gigthospital, tilknyttes du derfor ungeteamet.
Ungeteamet består af 2 læger og 2 sygeplejersker. Vi glæder os til at tage imod dig.
Se velkomstpjece om praktiske oplysninger.
Pårørende
Dine pårørende er altid velkommen til at deltage i samtaler, hvis du ønsker det.
Vi vil blot gøre opmærksom på at det nogen gange kan være lettere at tale om evt. problemer uden at pårørende er ved siden af.
Har du spørgsmål så send os gerne en mail på ungeteam@danskgigthospital.dk
Nyttige links for patienter af ungeteam
Gigtforeningen.dk
Alt fra sygdomsinformation til podcast, behandling, medicin, træning/motion og kost.
FNUG.dk
Hjemmesiden for unge med gigt, arrangementer, tlf. linje og forskellige sociale grupper.
Medicin.dk
Her kan du finde alt om medicin.
UG.dk
Ungdomsuddannelses vejledning op til 25 år.
URK.dk
Ung på linje/Ungdommens røde kors.
Sexlinien.dk
Har du spørgsmål om sex, kønsidentitet eller måske kønssygdomme så er her information og svar.
Præventionsguide
Information og viden om prævention i e-bogs format, kan downloades gratis.
Praktiske informationer
I ambulatoriet er der kaffe, the og vand. Medbring evt. selv mad, hvis dit ambulante besøg er længerevarende. Der kan også købes mad og drikkevarer i restauranten på Sygehus Sønderjylland.
DANBIO
De fleste patienter vil blive bedt om at svare på spørgsmål om deres hverdag på en touch skærm i ambulatoriets venteområde med login med person nummer.
Spørgsmålene kan også besvares på tlf. eller pc hjemmefra på www.danbio.dk ved brug af MitID.
Du kan læse mere om DANBIO her.
Transport
Som hovedregel skal du selv sørge for at komme til og fra sygehuset og selv betale for transporten. At du ikke har adgang til bus eller tog, berettiger ikke til transport eller befordringsgodtgørelse. Læs mere om transport her: www.regionsyddanmark.dk/transport
Kontaktperson
Ved udredning/opblussen i gigten og behov for flere opfølgninger tilstræbes der, at du følges af en kontaktperson, som kan hjælpe dig med vejledning og støtte. Du er altid velkommen til at tage en pårørende med.
Om medicin
Patienter som skal starte ny medicin vil få udleveret eller tilsendt patient vejledning om det relevante præparat. Du kan altid læse mere om din medicin på www.medicin.dk