Lægefaglig indsats
Her kan du læse om hvordan lægen kan støtte dig og dine pårørende under sygdom, på Dansk Gigthospital.

Om vores læger
Som læge på Dansk Gigthospital tilrettelægger vi behandlingen ud fra netop din situation, dine mål og dine ressourcer. Vores mål er at give dig indsigt i din sygdom, forståelse for behandling, og vejledning, så du kan tage gode valg i forhold til din livsstil og livskvalitet. Vi tager udgangspunkt i dine udfordringer og livsværdier.
Når lægen møder en patient, indebærer lægens indsats flere centrale elementer, som tilsammen sikrer en fagligt og menneskeligt ansvarlig behandling:
Modtagelse og kommunikation
Lægen starter med at skabe en tryg og respektfuld kontakt. Det indebærer aktiv lytning og at spørge ind til patientens symptomer, bekymringer og forventninger.
Objektiv undersøgelse
Lægen udfører en fysisk undersøgelse, som kan inkludere vurdering led hævelse, bevægelighed, ømhed og eventuelle deformiteter. Det kan også være en generel vurdering af kroppen afhængigt af symptomerne.
Anamnese (sygehistorie)
Lægen indsamler detaljer om patientens nuværende og tidligere helbred, livsstil, familiehistorik og medicinforbrug. Her på Dansk Gigthospital, spørger lægen ekstra ind til symptomer som ledsmerter, hævelser, stivhed (især morgenstivhed), træthed og familiær disposition for autoimmune sygdomme.
Dette er grundlaget for den videre undersøgelse.
Diagnosticering
På baggrund af oplysninger og undersøgelser vurderer lægen mulige diagnoser og beslutter, om der er behov for yderligere prøver, fx blodprøver eller scanning. Her bestilles oftest typisk blodprøver for at undersøge for inflammation (CRP, SR) og autoimmune markører (f.eks. ANA, RF, anti-CCP). Røntgen, MR eller ultralyd, som bruges til at vurdere skader eller inflammation i led og væv.
Behandlingsplan
Behandlingen kræver en helhedsorienteret indsats, lægen udarbejder i samarbejde med resten af det tværfaglige team derfor en plan sammen med patienten, der kan inkludere medicin, livsstilsændringer eller opfølgning.
Opfølgning og dokumentation
Lægen sørger for at dokumentere alt i patientjournalen og aftaler eventuel opfølgning, enten ved et nyt besøg eller gennem anden sundhedsfaglig støtte. Da mange reumatologiske sygdomme er kroniske, følges patienten løbende, enten ved egen læge eller i et ambulatorium, for at tilpasse behandlingen og forebygge funktionsnedsættelse.
Stuegang under din indlæggelse
Under din indlæggelse kan der vurderes en mulig stuegang. Det kan være for at give en forklaring på dine symptomer eller sygdom, for at justere din medicin eller for at planlægge flere undersøgelser.