Velkommen til
Dansk Gigthospital
Vi har en vision om at være Danmarks bedste tilbud til patienter med gigt.
Som en del af ordningen om frit sygehusvalg kan du blive henvist til os både ambulant til udredning og behandling og indlæggelse til rehabilitering, uanset hvor i landet du bor. Vi tager imod patienter med alle typer og sværhedsgrader af gigtsygdomme.

Vores organisation
Dansk Gigthospital er et foreningsdrevet, non-profit specialehospital ejet af Gigtforeningen. Vi er en del af det frie sygehusvalg og varetager den reumatologiske funktion for Sygehus Sønderjylland i Region Syddanmark.
Gigtforeningen arbejder for at forbedre livet for mennesker med gigt og bliver i det daglige ledet af et sekretariat. Den øverste myndighed er repræsentantskabet, og organisationen styres desuden af en bestyrelse og et forskningsråd. Lokalt er Gigtforeningen repræsenteret gennem kredse og lokalgrupper i hele landet.
Ud over Dansk Gigthospital ejer og driver Gigtforeningen tre rehabiliteringscentre under navnet Sano – beliggende i Middelfart, Skælskør og Aarhus.
Se vores organisationsdiagram her
Du får et behandler team
I ambulatoriet får du støtte fra et tværfagligt team bestående af læger, sygeplejersker, sekretærer og bioanalytikere.
Ved indlæggelse får du ligeledes støtte fra et tværfagligt team bestående af læger, sygeplejersker,
social- og sundhedsassistenter, fysioterapeuter, ergoterapeuter og socialrådgiver.
Alle har specialiseret viden om inflammatoriske gigtsygdomme og andre lidelser i bevægeapparatet.
Vi arbejder ud fra den nyeste evidens og moderne smerteforståelse.
De tværfaglige teams har baggrund i metoder inspireret af ICF, den bio-psykosociale tilgang, den motiverende samtale samt psykosocial støtte med afsæt i ACT (Acceptance and Commitment Therapy), hvor der arbejdes med accept, personlige værdier, handlekraft og øget psykologisk fleksibilitet.
Vores mål er at give dig indsigt i din sygdom, forståelse for behandling, samt vejledning, så du kan træffe gode valg i forhold til din livsstil og livskvalitet.
Det er vores hensigt at møde dig med forståelse og empati for dine udfordringer og livsvilkår fordi sygdom kan bringe mange tanker og følelser med sig. Du vil derfor under forskellige samtaler med sygeplejepersonalet og/eller ved træning med terapeuterne opleve at vi kommer ind på emner som trivsel og håndtering af forandringer.
Til dette kan vi komme ind på emner som:
Etik og tavshedspligt
Alle faggruppers indsats på Dansk Gigthospital bygger på høj specialisering og langvarig patientkontakt, hvor kontinuitet og dialog er afgørende. Derfor handler de fagprofessionelle altid ud fra etiske retningslinjer og har tavshedspligt omkring alle oplysninger.
De fagprofessionelles indsats er altså en kombination af faglig viden, empati og systematisk tilgang – med det bedste for dig i fokus.
Vores vision og værdier
Vi lægger os op ad Gigtforeningens vision om ”mere til flere” og ”større effekt for den enkelte”.
Mere til flere omsættes til mål om, at vi inden for den gældende økonomi skal levere nye og differentierede patientforløb, sikre maksimal patient inddragelse og forbedre vores synlighed.
Større effekt til den enkelte betyder, at vi skal dokumentere effekten af vores indsatser, herunder sikre en optimal sygdomskontrol og livskvalitet. Vi skal på et specialiseret og evidensbaseret grundlag være tilstede for de patienter med udfordringer på baggrund af gigtsygdomme og -relaterede smertetilstande i bevægeapparatet, som ingen andre har et tilbud til.
Vi stiler mod en
”Samarbejde på tværs for din bedste behandling”
Vores ambulatorium og sengeafdeling arbejder tæt sammen for at sikre et sammenhængende forløb. Samtidig koordinerer vi, hvis muligt, vores tilbud med din hjemkommune, så du får den bedst mulige støtte både under og efter dit ophold.
“Forskning i praksis – for din skyld”
Hospitalets forskningsenhed arbejder tæt sammen med både personale og patienter for løbende at udvikle og forbedre vores behandlingstilbud. Det sikrer, at du altid modtager den bedst mulige behandling, baseret på den nyeste viden.
“Behandling tilpasset dig”
At leve med en kronisk gigtsygdom opleves forskelligt fra person til person. Derfor fokuserer vi vores tilbud ud fra dine behov, ressourcer og – gerne i tæt samarbejde med dig og dine nærmeste.
”Vores eksperter samarbejder om din behandling”
På Dansk Gigthospital får du støtte af et tværfagligt team bestående af læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, fysioterapeuter, ergoterapeuter, socialrådgiver, sekretærer og bioanalytikere.
Vores historie – fra sanatorium til nationalt specialehospital
Historien begyndte i 1955, da Rigsforeningen for gigtens bekæmpelse – i dag Gigtforeningen – købte en bygning i Gråsten for at skabe et dedikeret behandlingssted for mennesker med gigt. Året efter, i forbindelse med foreningens 20-års jubilæum, blev Kong Christian d. X’s gigtsanatorium indviet.
Sanatoriet udviklede sig løbende i takt med ny viden, voksende behov og højere standarder for behandling. I 1967 blev stedet officielt godkendt som hospital og udvidet med øget kapacitet. Frem til 2019 fungerede det under navnet Kong Christian d. X’s Gigthospital.
Dansk Gigthospital bliver til
Et vigtigt kapitel begyndte i maj 2019, hvor vi flyttede til nye, moderne faciliteter i Sønderborg og samtidig skiftede navn til Dansk Gigthospital.
Vi forener klinik, forskning og uddannelse på højt niveau og har gennem årene udviklet os til meget.
Vores ambulatorium vokser støt, og vi har plads til 28 indlagte patienter ad gangen – med sammenhængende, tværfaglige forløb i centrum.
Center for Viden om Gigt
Samtidig har vi styrket vores forskningsprofil markant. Med oprettelsen af CENTER FOR VIDEN OM GIGT har vi etableret en tværfaglig forskningsenhed på internationalt niveau, med fokus på evidensbaseret klinisk praksis. Det sikrer, at vores patienter møder den nyeste viden og de bedst dokumenterede metoder.
Gennem næsten 70 år har vi udviklet os i takt med tiden – med patienten i centrum, fagligheden som fundament og fremtiden for øje.