Igangværende projekter med patientinvolvering

Forskningsprojekter

Hos Center for Viden om Gigt (CeViG) er der fuld gang i en række spændende forskningsprojekter, hvor patienter aktivt deltager. Projekter som SPINCODE, HYPATIA og COMFI dækker både nationale og internationale samarbejder – med fokusområder som rygsøjlegigt, familieplanlægning og fatigue.

Vil du vide mere om, hvordan de i CeViG arbejder for at skabe bedre behandling og forståelse af gigtsygdomme…?

Herunder finder du et konkret eksempel på et af de igangværende projekter.

Hvad er WORK-ON?

WORK-ON er et tilbud om arbejdsrettet rehabilitering. Det er et forskningsbaseret ambulant rehabiliteringsforløb på Dansk Gigthospital, målrettet dig med en gigtsygdom, der oplever udfordringer med at fastholde dit job.
WORK-ON er et ambulant rehabiliteringsforløb over 6 måneder, hvor du får hjælp til at fastholde dit arbejde og samtidig håndtere din sygdom bedst muligt.

Hvad er baggrunden?

Mange med gigtsygdomme som leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegigt lever med smerter, træthed og nedsat bevægelighed – også selvom de er i behandling. For nogle bliver det så belastende, at de har svært ved at passe deres arbejde. Faktisk mister op mod 40 % deres job i de første år efter diagnosen.

Vi ved, at fleksible løsninger og støtte kan gøre en forskel – men der mangler tilbud, som kombinerer behandling med fokus på arbejdsevne. Det er netop dét, WORK-ON handler om.

Hvem kan deltage?

WORK-ON er for dig, som:

  • Har en inflammatorisk gigtsygdom fx leddegigt, psoriasisgigt, rygsøjlegigt, Sjögrens, lupus/SLE, sclerodermi, MCTD eller slidgigt
  • Er over 18 år og i medicinsk stabil tilstand
  • Er i job (heltid, deltid, selvstændig eller i flexjob)
  • Ikke er langtidssygemeldt
  • Er bekymret for, om du kan blive i dit nuværende job inden for de næste to år

Forløbet består af tre dele:

Koordinatorstøtte

Du får tilknyttet en erfaren ergoterapeut, som sikrer overblik, koordinering og kontakt til både fagpersoner og kommunen – samt individuel vejledning.

Gruppeforløb med undervisning

Du deltager i undervisning om relevante emner som arbejdsliv, fysisk aktivitet og håndtering af sygdommen. Undervisningen varetages af fysioterapeut, ergoterapeut, sygeplejerske og socialrådgiver.

Individuelle samtaler efter behov

Du kan få samtaler med fx fysioterapeut, sygeplejerske eller socialrådgiver – alt efter din situation og dine ønsker.

Hvorfor deltager vi i forskning?

WORK-ON afprøves som en del af et forskningsprojekt, hvor vi undersøger, om denne type rehabilitering kan forbedre arbejdsevnen og livskvaliteten hos mennesker med gigtsygdomme. Projektet sammenlignes med vanlig ambulant behandling, og deltagerne fordeles ved lodtrækning.

Vi håber, at resultaterne kan være med til at skabe nye og bedre tilbud til patienter i hele Danmark. Er du interesseret i at høre mere, eller vil du som henviser vide, hvordan en patient kan komme i betragtning, så kontakt os gerne.

Forskningssygeplejerske Berit Petersen:
bpetersen@danskgigthospital.dk

Postdoc Christina Tvede Madsen:
cmadsen@danskgigthospital.dk