Indlæggelse på
Dansk Gigthospital

Du kan her læse om de behandlingsmuligheder vi tilbyder og forstå dit forløb hos os.

Vi håber, at du finder viden og inspiration, der kan hjælpe dig til en bedre hverdag.

Behandlingsforløb

Kroniske smerter

Har du haft smerter i muskler, led eller ryg gennem længere tid? Vores forløb hjælper dig med at håndtere dine gener og få en mere aktiv og overskuelig hverdag.

Fatigue

Kæmper du med en vedvarende træthed, der ikke forsvinder? Fatigue er almindelig ved gigt og kan gøre hverdagen krævende – men vi kan hjælpe dig med nye redskaber.

Skal du indlægges på Dansk Gigthospital?

Vi modtager patienter fra hele landet til specialiseret rehabilitering under indlæggelse. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt med udredning under indlæggelse.

Gigtsygdomme er kroniske og kaldes også sygdomme i bevægeapparatet, muskel- og skeletsygdomme eller reumatiske sygdomme. Fælles for dem er, at de vedrører knogler, muskler, sener og led, og at de medfører gener i form af smerter, træthed, stive led og nedsat funktionsevne.

Gigt opleves og udvikler sig forskelligt fra person til person. Vores specialiserede, tværfaglige rehabilitering tager udgangspunkt i dine behov – med det klare mål at styrke din funktion og livskvalitet i hverdagen.
En indlæggelse kan skabe et rum, hvor du kan tage et skridt væk fra de daglige rutiner, vaner og roller.
Dette giver dig mulighed for at reflektere over dig selv uden de sædvanlige forventninger.
Under indlæggelse vil du blive opstartet på træning ved fysioterapeut og ergoterapeut, samt få mulighed for afprøvning af relevante hjælpemidler. Du vil få et træningsprogram med hjem.

Vores sengeafsnit har i alt 28 senge.

Hvem kan blive indlagt?

For at du kan blive indlagt, skal du:

  • have en gigtdiagnose
  • have gennemført et træningsforløb hjemme i din egen kommune eller ved en fysioterapeut

Gigtsygdomme påvirker ikke alle ens – du kan opleve alt fra milde gener til betydelig funktionsnedsættelse. Måske oplever du, at gigten gør hverdagen udfordrende – det kan være svært at klare daglige opgaver som påklædning, bad eller husholdning, og måske påvirker det også dit arbejdsliv.

Vores mål er gennem et rehabiliteringsforløb, at støtte dig i at genvinde mest mulig energi, funktion og livskvalitet.  

Hvordan foregår selve indlæggelsen?

Det vil fremgå tydeligt af brevet, når du bliver indkaldt, hvordan din indlæggelse skal foregå. Indlæggelsen kan ske på forskellige måder:

  • Du kan blive indkaldt til forundersøgelse før indlæggelsen. Her bliver du undersøgt af læge, fysioterapeut, ergoterapeut samt sygeplejerske/social- og sundhedsassistent. Selve indlæggelsen aftales herefter
  • Du kan blive indkaldt til undersøgelse i ambulatoriet forud for indlæggelsen. Her bliver du undersøgt af en læge. Selve indlæggelsen aftales herefter
  • Du kan blive indkaldt direkte til indlæggelse. Her bliver du undersøgt af de forskellige fagpersoner i forbindelse med selve indlæggelsen.

Du kan forvente at være indlagt mellem 5 og 10 hverdage. Behandlertemaet vurderer hvilket forløb der passer godt til dig og din aktuelle situation. Du har mulighed for at tage hjem i weekenden eller blive på hospitalet.

Hvordan bliver du henvist?
  • Du kan blive henvist til indlæggelse af din egen læge eller speciallæge.
  • Du kan blive henvist, uanset hvor i landet du bor.
  • Dansk Gigthospital er omfattet af det almindelige frie sygehusvalg. Læs mere på sundhed.dk 

Hvad kan du forvente under indlæggelse?

Mange patienter oplever at få stort udbytte af et forløb på hospitalet. Men det er en forudsætning, at du er motiveret til ændringer og selv deltager aktivt, så du får mest muligt ud af opholdet – også efter indlæggelsen.

Du møder et specialiseret team af behandlere: læge, sygeplejerske, social- og sundhedsassistent, fysioterapeut, ergoterapeut og socialrådgiver.
Et engageret personale, der tager afsæt i dine udfordringer og ressourcer.

Vi ser dig som det ”hele menneske” og støtter dig i at bruge dine ressourcer og klare hverdagen bedst muligt. Det er dig, der er eksperten på din krop og dit liv. Det er dig, der beslutter, hvordan du fører forandringerne videre efter opholdet.

  • Du får mulighed for at gøre dig nogle overvejelser om din hverdag ud fra dine udfordringer og livsværdier.
  • Vi inddrager dig og gerne dine pårørende.
    Pårørende kan være din partner, voksne børn, familiemedlemmer, venner eller andre, der står dig nær
  • Du kan møde andre patienter med udfordringer, der minder om dine, under indlæggelsen.
  • Undervisning kan være på seminar

Hvad er individuel specialiseret rehabilitering?

På Dansk Gigthospital arbejdes der ud fra et helhedsorienteret bio-psyko-socialt perspektiv, hvor den enkelte persons behov, håb, ressourcer og hele livssituation danner afsæt for al aktivitet i rehabilitering.

Definition af rehabilitering:

”Rehabilitering er målrettet personer, som oplever eller er i risiko for at opleve begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevne og dermed i hverdagslivet.

Formålet med rehabilitering er at muliggøre et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, mestring og livskvalitet. Rehabilitering er en samarbejdsproces mellem en person, pårørende, professionelle og andre relevante parter.

Rehabiliteringsindsatser er målrettede, sammenhængende og vidensbaserede med udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation.” 

Hvidbog om rehabilitering 2022, p.22